top of page
  • Gonda

Beheersen van emoties

Bijgewerkt op: 12 aug. 2021

Kan dat!?

Er zijn verschillende manieren om met emoties om te gaan. Met sommige emoties ga je makkelijker om dan met andere. Dit verschilt per persoon.

Hoe je er mee om gaat heeft niet alleen te maken met je karakter, maar meer nog met wat je mee hebt gekregen van je ouder(s), familie, leraren, vriendjes, werkomgeving enz.

Iedereen die betrokken is geweest in jouw leven heeft daar gevraagd en ongevraagd invloed op.

Hoe werd er bijvoorbeeld omgegaan met je als je een slecht cijfer op school had gehaald? Werd er dan over gepraat hoe dit kwam of werd er gezegd dat je beter je best moest doen?

Of wanneer je gevallen was met de fiets? Werd je getroost of kusje erop en doorgaan!

Deze onschuldige voorbeelden zijn van invloed over hoe jij nu denkt en omgaat met de buitenwereld. Niets mis mee, maar wel het begin van jouw patronen.


Er zijn verschillende manieren om met emoties om te gaan.

Ik licht er een aantal uit: negeren, bestaansrecht geven en voeden.Negeren van emoties

Voorbeeld:

Wanneer iemand een vervelende opmerking maakt die jou raakt probeer je het te negeren. Je wilt zo snel mogelijk van die ongemakkelijke gevoelens af.

Wanneer je vaker je emoties negeert kom je verder van je gevoel af te staan en het resultaat is dat je juist kwetsbaarder word. Op een gegeven moment gaan je emoties je gedrag en gedachten dan aansturen zonder dat je er weet van hebt. Want dit is kennelijk de manier waarmee je met deze emoties om gaat. Het word een automatische piloot en je bent niet meer in staat dit goed te doorvoelen in je lichaam. Je negeert dit immers. Vervolgens kan een emotie die je onderdrukt je lichaam niet verlaten. Dit gaat dus vast zitten en is de stress die je voelt in bijvoorbeeld nek of schouders.

Daarbij kan het gebeuren dat wanneer een ander een negatieve opmerking maakt dit een groter effect op je heeft dan nodig is. Het is dan als een vuurpijl in een vat met opgespaarde emoties.

 

Hoe meer je in contact bent met je lichaam en waar de emoties voelbaar zijn, hoe beter je ervaringen en prikkels kunt verwerken.

 

Er zijn verschillende vaten van emoties die vol kunnen gaan zitten waardoor jij niet meer lekker in je vel zit. Dit zijn onder andere woede, angst, walging, droevig en schaamte.

Deze vaten heb je zelf (onbewust) gevuld. Lichamelijke klachten en in het ergste geval ziekte zijn op den duur het gevolg.


Bestaansrecht geven aan emoties

Gevoelens herkennen en erkennen.

Dit is de manier om met gevoelens om te gaan: gevoelens te voelen en te doorvoelen.

Het volledig toelaten, het volledig bestaansrecht geven van wat we lastig vinden. Neem eens rustig de tijd om te gaan voelen wat een situatie of opmerking met je doet. Ga constructief met een vervelende opmerking om. Geef aan dat je hier niet van gediend bent of vraag uitleg wat de ander nu precies bedoelt.

 

Emoties doorvoelen gebeurt door aandacht te hebben voor wat er gebeurt in je lichaam als de emotie optreedt. Er zijn allerlei oefeningen voor om dit te trainen.

 

Note: wanneer er onverwerkte traumatische ervaringen zijn kan het onderdrukken van emoties een tijdelijke beschermende functie hebben. Wees hier alert op wanneer je zelf (lichaamsgerichte) oefeningen gaat doen.


Emoties voeden

Helaas zorgen de meeste mensen er voor dat de negatieve emotie steeds weer terug komt door in gedachten het verhaal te herhalen wat de aanleiding van de emotie was.

Je bent dan steeds jezelf aan het voeden en bevestigen. Emoties kunnen hierdoor erger worden.

Ook iemand opzoeken die je steeds bevestigd in hoe vervelend, zwaar en moeilijk het allemaal is helpt niet. Het kan fijn zijn een bevestiging te horen, maar ga dan aan de slag om de emotie op te lossen!

 

Wanneer de emotie niet goed doorvoelt word en je niet accepteert dat je je voelt zoals je je voelt blijft het proces zich herhalen.

 

Wanneer je de emoties doorvoeld is het natuurlijk niet zo dat alle herinneringen aan de gebeurtenis weg zijn, maar de emotionele lading op de gebeurtenis is er af.


Wil jij vastzittende emoties oplossen of meer bestaansrecht geven aan je gevoel?

Neem dan contact op als je durft te voelen!

Gonda Gerritsen, 0681944292Als je dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door dit te delen met anderen.

Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Durf jij je voor jezelf te kiezen?
Kommentare


bottom of page